Agile fastprisprojekter – modsætninger eller muligt?

Agile fastpris projekter

Svaret er ganske enkelt; ja! Det er muligt at levere fastprisprojekter agilt.

Personligt er jeg uddannet i projektledelse for mange år tilbage og har også en PRINCE 2 og Scum certificering i bagagen.

Fælles for alle uddannelser og certificeringer er projekttrekanten, som kort sagt siger følgende:

Ændrer du på enten pris, tid eller scope, så ændrer du også på de to andre parametre.

Kundens forventninger og virkeligheden bag en god leverance er en anden

Teorien er muligvis korrekt, men ikke destro mindre betyder en ændring af prisen samt deadline en utilfreds kunde og i sidste ende en dårlig reference.

Når en kunde ændrer scope, så er de ofte ikke klar over, at ændringen er en ændring. Ofte har det indirekte været forventet, at projektet ville blive leveret, som de havde beskrevet i deres kravspecifikation.

Selv i de tilfælde, hvor de er blevet klogere på deres behov, har de jo netop hyret konsulenten ind som den “kloge”, der gerne skal vide, hvad de har behov for.

Ændring i pris og deadline stiller projektansvarlig i en dårligt situation

Kunden har ofte en projektansvarlig, som i forbindelse med ændring i budgettet eller deadline skal gå til sin chef og beklage. Dette stiller den projektansvarlige i en dårlig situation.

Det kan han heldigvis ofte slippe afsted med én gang. Men anden og tredje gang han skal bede om budgetforhøjelse og ændring af deadline, begynder han at blive presset. Når projektlederen er presset, bliver samarbejdet presset.

Normen for fastprisprojekter

Fastprisprojekter lyder som en drøm for en kunde. Desværre medfører fastprisprojekter ofte en dårlig leverance, grundet “fastpris = fast scope”. Dvs. der ikke er plads til at projektet udvikler sig og blive klogere.

Samtidigt er fastprisprojekter også typisk minimum 20% dyrere. Det er de, da leverandøren skal have dækket deres risici, og forud for den faste pris er der ofte krav om en større analyse for at kunne give en fast pris.

Hvorfor vi leverer agile fastprisprojekter uden foranalyse

Hos Blue Dock følger vi ikke normen. Vi leverer fastprisprojekter uden foranalyse, men med plads til ændringer og for kunden til at blive klogere på deres behov.

Dette sikrer, at når først vi har lavet en projektaftale, så er vores eneste mål at gøre kundens projektansvarlige til en succes og levere den bedst mulige løsning. Vi bruger ikke tiden på at diskutere pris, og hvorvidt en ændring er en ændring.

Denne tilgang sikrer et langt bedre samarbejde, og i sidste ende er kunden også langt mere åbne for at betale ekstra for noget, som ligger helt uden for projektet. Samtidigt sikrer vi også, at kunden forbliver en kunde efter projektets afslutning.

Blue Docks Projektmodel

Da vores leverancemetoder ligger uden for normale projektmodeller, har vi måtte udvikle vores egen. En model som vi har benyttet på +100 projekter i gennem 5 år uden en eneste utilfreds kunde.

Garanteret lavere fast pris

Vi garanterer, at vi kan levere en lavere fast pris end det estimat, som I har modtaget fra andre leverandører. Vi tager gerne udfordringen op. Kontakt Jesper Bo Larsen på jbl@bluedock.dk eller telefon 2620 2728 og hør mere.

Er du nysgerrig efter at høre mere om, hvad vi kan tilbyde, kan du altid læse mere om Blue Docks kompetencer her.